Ето как се отбелязва този ден по света: В Шотландия например

...
Ето как се отбелязва този ден по света: В Шотландия например
Коментари Харесай

Първи април е денят на хумора, сатирата, забавата, шегата и лъжата!

Ето по какъв начин се отбелязва този ден по света:

 

В Шотландия да вземем за пример първи април се чества два дни. Вторият ден от шегаджийския празник е отдаден за “задните ” елементи на тялото – по гърбовете на хората да се закачат иронични надписи.

 

Във Франция този бит, най-вече градски, наричали “априлска риба ”. Произходът му свързвали с времето на Карл IX, който през 1564 година издал ордонанс, предписващ да се придвижи началото на годината от 1 януари на 1 април.

 

На идната година доста от поданиците на краля изпратили на своите другари новогодишни поздравления и дарове през април – в символ на митинг, или оставайки правилни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието “априлска риба ” е изцяло почтено за сходни смешки и в бъдеще.

 

В Англия от почтеното “рибно ” забавление израснал цялостен един Ден на всички глупци. От среднощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се майтапи, надсмива, разиграва своите другари и познати. Този, който се хване на въдичката, посрещали с радостен смях и крясъци: “Априлски простак! ”

 

В Германия и Австрия считат 1 април за трагичен ден, а хората, родени на този ден за хора без шанс. Според преданието в този ден бил роден Юда – предателят и точно на 1 април дявол бил отлъчен от небето.

 

Във Финландия денят на шегата и лъжата е нов бит, освен това с градски генезис, само че се е популяризирал и измежду селяните, попивайки самобитния комизъм на селските ергени.

 

Свързан е със остарелия селски бит да пращат децата да извършват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до прилежащия двор да вземат фиктивен инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите сякаш си “спомняли ”, че са дали инструмента на други и детето тръгвало към идващия двор.

 

Ден на лъжата съществува и в азиатските страни. Но тъкмо определение за произхода на първоаприлските смешки и разигравания не може да се даде.

 

Денят на шегата се чества в разнообразни страни по света на 1 април всяка година. Денят на шегата не е формален празник, само че е спечелил необятна известност и се чества като ден, в който доста хора се майтапят и описват занимателни небивалици на своите другари, семейство, учители, съседи и сътрудници.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР